Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Επιγαστρική κήλη

epigastikikili

Η επιγαστρική κήλη ή αλλιώς κοιλιοκήλη, είναι ένα χάσμα των μυών του κοιλιακού τοιχώματος στη μέση γραμμή και μεταξύ ομφαλού και στέρνου. Είναι σχετικά συχνές κήλες και πολλές φορές παραμένουν σιωπηλές για χρόνια. Συνήθως γίνονται αντιληπτές ως ένα φούσκωμα / έπαρμα πάνω από τον ομφαλό που εξαφανίζεται όταν ξαπλώνουμε και προβάλλει στην όρθια

θέση. Οι κήλες αυτές δε διορθώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση και τείνουν να αυξάνουν σε μέγεθος

με τα χρόνια.

Έτσι μπορεί να προκληθεί ενόχληση και πόνος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν μη ανατασσόμενες με αυξημένο κίνδυνο περίσφιξης ή εντερικής απόφραξης. Εάν σθμβεί αυτό απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Η πλειοψηφία των επιγαστρικών κηλών αντιμετωπίζεται ως περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο μετά την αφύπνιση από τη γενική αναισθησία.

Εφόσον το κηλικό χάσμα είναι μικρό, αυτό μπορεί να αποκατασταθεί με ειδικές ραφές. Όταν όμως το μέγεθος είναι μεγαλύτερο ή η ποιότητα των ιστών μη ιδανική, τότε μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση πλέγματος ώστε να ενισχυθεί η σύγκληση.

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 30-60 λεπτά και η τομή συρράπτεται με απορροφήσιμα, εσωτερικά ράμματα ή κόλλα δέρματος. Οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου την ίδια ημέρα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης

Ο κίνδυνος αιμορραγίας ή λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός μετά από αυτή την επέμβαση. Ο κίνδυνος υποτροπής της κήλης είναι επίσης πολύ χαμηλός, ειδικά εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί πλέγμα. Μικρή είναι και η πιθανότητα συλλογής υγρού κάτω από την τομή που συνήθως απορροφάται χωρίς καμία παρέμβαση.

Ο αναισθησιολογικός κίνδυνος εξατομικεύεται αλλά γενικά είναι μικρός. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Ερυθρότητα ή διαρροή υγρού από την τομή
  • Πυρετό
  • Πόνο που χειροτερεύει

Ανάρρωση

Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα μετά την επέμβαση. Το περπάτημα είναι η πιο χρήσιμη άσκηση. Για διάστημα 4-6 εβδομάδων πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους. Μετά τις 4 εβδομάδες προοδευτικά αυξάνονται οι δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία απαιτεί 1-2 εβδομάδες εκτός εάν είναι βαριά χειρωνακτική. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 1-2 εβδομάδες.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com