Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Ομφαλοκήλη

omfalokili

Ομφαλοκήλη είναι η κήλη που προκύπτει δια του χάσματος του ομφαλού. Είναι σχετικά συχνές και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν ομφαλοκήλη. Οι περισσότεροι θα αντιληφθούν μια προβολή στον ομφαλό που μπορεί να εξαφανίζεται στην οριζόντια και να επανεμφανίζεται στην όρθια θέση, με το βήχα, το φτάρνισμα ή την άρση βάρους (αυτή η κήλη καλείται αυτομάτως ανατασσόμενη). Οι κήλες αυτές δε θα βελτιωθούν με το χρόνο και η γενική σύσταση είναι να αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Οι ομφαλοκήλες τείνουν να μεγαλώνουν σε

βάθος χρόνου και συχνά προκαλούν ενοχλήματα, ή πόνο τοπικά.

Λιγότερο συχνά μπορεί να μην είναι δυνατόν να αναταχθούν μέσα στην κοιλιά οπότε καλούνται «μη ανατασσόμενες».

Αυτές οι κήλες τείνουν να προκαλούν περισσότερα ενοχλήματα και πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε περίσφιξη και στραγγαλισμό του περιεχομένου τους. Συνήθως το περιεχόμενο της ομφαλοκήλης είναι μόνο λίπος αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι τμήμα εντέρου οπότε η κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Σε περίπτωση περίσφιξης απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική αποκατάσταση

Οι περισσότερες ομφαλοκήλες επιδιορθώνονται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί 30-60 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του χάσματος. Όταν η ομφαλοκήλη είναι μικρή η επέμβαση εκλογής είναι η ανοικτή μέθοδος καθώς η τομή που απαιτείται είναι μόλις 2cm. Σε μεγαλύτερες κήλες ή σε περίπτωση υποτροπής μετά από ανοικτή επέμβαση προτιμάται η λαπαροσκοπική προσέγγιση με 3 μικρές τομές 0.5cm στο αριστερό πλάγιο της κοιλιάς. Η επέμβαση περιλαμβάνει την σύγκλειση του χάσματος με ειδικές ραφές και ανάλογα με το μέγεθος την τοποθέτηση πλέγματος για την περαιτέρω ενίσχυση της συρραφής. Οι τομές του δέρματος κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα ή κόλλα δέρματος. Οι ασθενείς συνήθως εξέρχονται λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης

Η λοίμωξη του τραύματος είναι σχετικά σπάνια μετά από αυτού του τύπου τις επεμβάσεις και εάν συμβεί θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί μια εκχύμωση (μελανιά) γύρω από την τομή που θα εξαφανιστεί εντός ολίγων ημερών. Επίσης μπορεί να προκύψει μια τοπική διόγκωση από τη συλλογή υγρού κάτω από το τραύμα που απορροφάται επίσης εντός μικρού διαστήματος χωρίς συνήθως καμία παρέμβαση. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι της τάξης του <5% και εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και παράγοντες σχετιζόμενους με τον ασθενή (κάπνισμα, διαταραχές επούλωσης, λήψη ορισμένων φαρμάκων κτλ). Η πιθανότητα τραυματισμού του εντέρου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω:

  • Ερυθρότητα ή διαρροή υγρού από την τομή
  • Πυρετό ≥38οC
  • Επιδεινούμενο πόνο
  • Διόγκωση στη περιοχή του ομφαλού

Μετά την επέμβαση

Η άμεση κινητοποίηση μετά την επέμβαση είναι σημαντική. Το περπάτημα επιτρέπεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να προληφθούν επιπλοκές σχετιζόμενες με την αναισθησία. Δεν επιτρέπεται η άρση βάρους για 4-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά τις πρώτες 4 εβδομάδες μπορείτε να αυξάνετε τη δραστηριότητα εφόσον αισθάνεστε άνετα. Η πλήρης αποκατάσταση έρχεται μετά από 2-3 μήνες.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μόλις αισθάνεστε άνετα και εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνει άρση βαρών. Η οδήγηση καλό είναι να αποφεύγεται μέχρι να διακόψετε τα μετεγχειρητικά παυσίπονα.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com