Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή - Γαστρικό μανίκι

epimikisgastrektomi

Αυτή η επέμβαση μετατρέπει το στομάχι σε έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα αφαιρώντας το 70-80% του στομάχου. Διασφαλίζοντας ότι το μέγεθος και οι γωνίες αυτού του σωλήνα βαθμονομούνται με ακρίβεια, οι ασθενείς μας επιτυγχάνουν γρήγορη πληρότητα και ικανοποίηση από το

φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι ότι θέλετε να φάτε λιγότερο και χάνετε βάρος πολύ σύντομα μετά το χειρουργείο.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Μπορείτε να περιμένετε να χάσετε το 30% ή και περισσότερο του συνολικού σωματικού σας βάρους στους πρώτους 12-18 μήνες (απώλεια ~65% του πλεονάζοντος βάρους). Σχεδόν όπως στη γαστρική παράκαμψη, συνήθως βλέπουμε μια ταχεία ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και προοδευτικά και των υπολοίπων συνοδών της παχυσαρκίας παθήσεων.

Σε ποιους λειτουργεί ιδιαίτερα καλά:

Η επέμβαση έχει ένδειξη σε ΒΜΙ άνω του 35kg/m2 όταν συνυπάρχουν συνοδές παθήσεις ή σε ΒΜΙ 40 kg/m2 και άνω ακόμη και επί απουσίας οποιουδήποτε άλλου προβλήματος υγείας.

Η επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά υπό γενική αναισθησία. Οι ασθενείς συνήθως περνούν δύο βράδια στο νοσοκομείο, αν και κάποιοι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι την επόμενη ημέρα.

Ο τρόπος λειτουργίας της επιμήκους γαστρεκτομής περιλαμβάνει τη μετατροπή του στομάχου σε ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα με διατομή και συρραφή σε όλο το μήκος του και αφαίρεση του περιττού στομάχου. Σε αντίθεση με μια γαστρική παράκαμψη όπου τα τρόφιμα εισέρχονται σε ένα μικρό θύλακο και στη συνέχεια περνούν κατευθείαν στο λεπτό έντερο, η διαδρομή που ακολουθεί η τροφή μετά από επιμήκη γαστρεκτομή δε μεταβάλλεται. Καθώς ο όγκος του στομάχου είναι μικρότερος, μπορεί να συγκρατηθεί λιγότερη τροφή και το αίσθημα πληρότητας έρχεται συντομότερα. Επίσης η αφαίρεση του θόλου του στομάχου οδηγεί σε ελάττωση των επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης που ευθύνεται για την αύξηση της όρεξης. Έτσι οι ασθενείς που έχουν κάνει επιμήκη γαστρεκτομή αισθάνονται λιγότερη πείνα και τρώνε λιγότερο. Ως εκ τούτου χάνουν βάρος γρήγορα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η επέμβαση προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες του εντέρου, ενισχύοντας το θετικό μεταβολικό αποτέλεσμα. Αυτή η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και υπό γενική αναισθησία.

Η επιμήκης γαστρεκτομή επιτυγχάνει εξαιρετική απώλεια βάρους και οι κίνδυνοι είναι μικροί όταν εκτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς παχυσαρκίας. Γι αυτό το λόγο θεωρείται επέμβαση εκλογής για ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία. Επίσης, για ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλό ΒΜΙ, στους οποίους οι κίνδυνοι μιας μακράς επέμβασης θεωρούνται πολύ υψηλοί, η επιμήκης γαστρεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως η πρώτη από δύο επεμβάσεις. Η δεύτερη επέμβαση (γαστρική παράκαμψη) μπορεί να γίνει στη συνέχεια, αρκετούς μήνες αργότερα, όταν ο ασθενής έχει χάσει σημαντικό βάρος και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επέμβαση είναι πολύ λιγότεροι.

Όπως συμβαίνει με κάθε επέμβαση, υπάρχουν μικροί κίνδυνοι: αιμορραγία (<1%), λοίμωξη/συλλογή υγρού, διαφυγή από τη γραμμή συρραφής (0.5%), στένωση, παλινδρόμηση γαστρικών οξέων, μη ικανοποιητική απώλεια βάρους, τραυματισμός γειτονικού οργάνου, θρόμβωση, εμβολή, κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία. Ο κίνδυνος θανάτου είναι εξαιρετικά χαμηλός (<0.1%), χαμηλότερος από τις περισσότερες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι αυξάνονται για άτομα που έχουν ήδη άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο, με τη λεπτομερή προεγχειρητική προετοιμασία και τη στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση τυχόν προβλήματα μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Λίγες εβδομάδες πριν από την επέμβαση, θα πραγματοποιηθεί η προεγχειρητική σας αξιολόγηση σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο μας. Αυτό το ραντεβού είναι μια ευκαιρία να ελέγξουμε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι για την επέμβαση. Θα γίνουν εξετάσεις ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος, ΗΚΓ (καταγραφή της καρδιάς σας) και ακτινογραφία θώρακα. Επίσης θα εντοπιστούν πιθανά άλλα προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης από άλλες ειδικότητες, πριν από την χειρουργική επέμβαση.

Θα σας δοθεί ειδική δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν από την επέμβαση σε συνεργασία με τους ειδικούς μας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε έναν περίπατο 30 λεπτών κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς και να χάσετε βάρος πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να σταματήσετε 6-12 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ενώ περπατάτε 30 λεπτά κάθε μέρα. Παρακαλούμε μη φάτε (ούτε γλυκά ή τσίχλες) έξι ώρες πριν από το χειρουργείο και μην πιείτε τίποτα τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το χειρουργείο.

  • Εάν παίρνετε τακτικά φάρμακα το πρωί ή εάν είστε διαβητικός/η θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων, τη δόση και το χρόνο λήψης.
  • Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα (όπως Sintrom, Plavix ή παρόμοια) θα σας ζητήσουμε να τα διακόψετε για συγκεκριμένο διάστημα πριν από την επέμβαση και θα σας πούμε αν χρειάζεται κάποιο άλλο υποκατάστατο ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Θα εισαχθείτε στον θάλαμο την ημέρα της επέμβασης και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Ο Χειρουργός και ο Αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσουν λεπτομερώς τη διαδικασία πριν σας ζητήσουν να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης.

Όλα τα μακιγιάζ, το βερνίκι νυχιών, τα κοσμήματα (εκτός από τις βέρες που μπορούν να κολληθούν στη θέση τους), σκουλαρίκια και οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρεθούν.

Μετά το πέρας της επέμβασης θα ξυπνήσετε στην αίθουσα ανάνηψης πριν οδηγηθείτε πίσω στο θάλαμο.

Θα σας δοθούν τα απαραίτητα παυσίπονα και αντιεμετικά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία μετά την αναισθησία.

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή υπνηλία. Αυτό οφείλεται στο αναισθητικό και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το επόμενο πρωί. Είναι επίσης σύνηθες να έχετε πονόλαιμο για 2 ή 3 ημέρες μετά από γενική αναισθησία. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές επειδή ο αναισθησιολόγος πρέπει να τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα στο λαιμό σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση θα σας ζητήσουμε να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κινείστε.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ασκήσεις αναπνοής 10 φορές κάθε δύο ώρες (μεταξύ 8.00 π.μ. και 10.00 μ.μ.) και περπατάτε για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες. Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση αναπνοής σας με το περπάτημα όπως κάνατε πριν από την επέμβαση.

Θα σας δοθούν υγρά για να πιείτε σε χρόνο και ποσότητα που θα διευκρινίζεται στις ιατρικές οδηγίες. Συνήθως μπορείτε να πιείτε 30-60ml νερού κάθε ώρα.

Με την προϋπόθεση ότι αναρρώνετε καλά, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι 1 - 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να λαμβάνετε ειδικά αντιθρομβωτικά ενεσάκια για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση για προφύλαξη από θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονες (εμβολή). Επίσης θα λαμβάνετε αντιόξινες ταμπλέτες (Laprazol FasTab) κάθε μέρα για 3-6μήνες καθώς και ειδικά πολυβιταμινούχα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες και επίβλεψη του Χειρουργού και διατροφολόγου σας.

Εάν είναι δυνατόν, κανονίστε να έρθει κάποιος και να σας παραλάβει με το αυτοκίνητο την ημέρα της εξόδου σας στο σπίτι, καθώς δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε μόνοι σας ή να ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Θα πρέπει να συνεχίσετε να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Οι ασκήσεις αναπνοής σας πρέπει να συνεχίζονται 3 φορές την ημέρα για τις επόμενες 6 εβδομάδες.

Μπορεί να αισθανθείτε διαφορετικά ενοχλήματα στις τομές σας όπως μυρμήγκιασμα, κνησμό ή μούδιασμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε υψηλή θερμοκρασία ή πυρετό, πρήξιμο, πόνο, έκκριση ή υπερβολική ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τραύματος, επικοινωνήστε μαζί μας.

Εάν δεν μπορείτε να καταπιείτε ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που θα σας δοθούν πριν πάτε σπίτι.

Θα σας δοθεί ένα ειδικό μετεγχειρητικό πρόγραμμα διατροφής που συνοπτικά περιγράφεται παρακάτω:

  • 2 εβδομάδες υδρική δίαιτα
  • 2 εβδομάδες πολτοποιημένη δίαιτα (αλεσμένα)
  • 2 εβδομάδες μαλακές τροφές
  • Μετά την 7η εβδομάδα σταδιακή επιστροφή στην κανονική δίαιτα

Τι να περιμένετε:

1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο

Μπορεί ακόμα να έχετε κάποια κοιλιακή δυσφορία, η οποία μπορεί να προκληθεί από τις τομές σας ή το μειωμένο μέγεθος του στομάχου σας. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα εάν είναι απαραίτητο. Θα μπορείτε να επιστρέψετε σε ήπια εργασία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε άρση βαρών για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας . Η υδρική δίαιτα είναι πολύ σημαντική.

2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να ξεκινήσετε με μια δίαιτα με πολτοποιημένα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα «συνδρόμου Dumping». Αυτό είναι το σημείο όπου μπορεί να αισθάνεστε να ιδρώνετε, να ζαλίζεστε και να έχετε διάρροια μετά την κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) ή φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων). Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε δυσανεξία στα προϊόντα με βάση το γάλα. Εάν συμβεί αυτό, μεταβείτε σε εναλλακτικές με βάση τη σόγια που δεν περιέχουν γάλα.

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας. Οι αντιθρομβωτικές ενέσεις ολοκληρώνονται στο τέλος της 4ης εβδομάδας

4-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε τώρα να αρχίσετε να τρώτε μια δίαιτα με κυρίως μαλακά τρόφιμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας .

8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε «κανονικά» τρόφιμα (στερεά), αλλά να είστε προσεκτικοί με κάθε τροφή που δεν θρυμματίζεται στο χέρι, όπως ψωμί ή μπρόκολο γιατί μπορεί να διογκωθούν στο στομάχι προκαλώντας φούσκωμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα και να κάνετε ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας.

3 μήνες μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τρίτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

1 έτος μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τέταρτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Μετά τον πρώτο χρόνο

Θα θέλαμε να σας βλέπουμε σε ετήσια βάση. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com