Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (Mini-bypass)

gastrikobypass

Η χειρουργική επέμβαση αυτή λειτουργεί κάνοντας το στομάχι πολύ μικρότερο και παρακάμπτοντας τμήμα του λεπτού εντέρου μήκους ~150cm. Έτσι επιτυγχάνεται πολύ αποτελεσματική, μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Μπορείτε να περιμένετε να χάσετε το 30 - 35% του συνολικού σωματικού σας βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας (65-70% του πλεονάζοντος βάρους σας). Συνήθως βλέπουμε μια σχεδόν άμεση ύφεση του διαβήτη τύπου 2

Σε ποιούς ενδείκνυται:

Η επέμβαση αυτή λειτουργεί πολύ καλά για ασθενείς με ΒΜΙ πανώ από 40, και ιδιαίτερα σε εκείνους με διαβήτη τύπου 2 και/ή μεταβολικό σύνδρομο.

Επιπλέον πληροφορίες

Γνωστό ως Μίνι Bypass ή Bypass μιας αναστόμωσης ή Omega Loop Βypass. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί 60-90 λεπτά υπό γενική αναισθησία. Οι ασθενείς περνούν δύο βράδια στο νοσοκομείο.

Η απώλεια βάρους ξεκινά αμέσως καθώς βελτιώνεται ο μεταβολισμός σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, μπορεί να υφεθεί μετά από μία μόλις ημέρα και μπορεί να μην χρειάζεστε τα δισκία αρτηριακής πίεσης.

Η γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης λειτουργεί τόσο με τον περιορισμό της ποσότητας τροφής που μπορεί να καταναλωθεί ανά πάσα στιγμή, όσο και με την πρόκληση δυσαπορρόφησης και επίσης με μεταβολές στη έκκριση των ορμονών του εντέρου που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της τυπική γαστρικής παράκαμψης Roux-en-Y (RYGBP) και της γαστρικής παράκαμψης μιας αναστόμωσης είναι βασικά ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει μόνο μία ένωση ή αναστόμωση , ενώ στην παράκαμψη Roux υπάρχουν δύο (μια στο λεπτό έντερο και μια μεταξύ εντέρου και στομάχου). Εξαιτίας αυτού, απαιτεί λιγότερο χρόνο και τουλάχιστον θεωρητικά έχει λιγότερες πρώιμες επιπλοκές. Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους και τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη μίνι γαστρική παράκαμψη είναι πιθανώς λίγο καλύτερα από ό, τι με την τυπική γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y. Στο πρώτο μέρος της μίνι γαστρικής χειρουργικής παράκαμψης το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένας μικρός θύλακας. Αυτό είναι το περιοριστικό μέρος της διαδικασίας και σημαίνει ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής μπορεί να ληφθεί ανά γεύμα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός φέρνει μια έλικα εντέρου (περίπου 150-200cm) και την ενώνει στο κάτω μέρος του γαστρικού θυλάκου. (Η ένωση αυτή λέγεται αναστόμωση). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή περνά από το μικρό θύλακο στο λεπτό έντερο όπου συναντά τους πεπτικούς χυμούς που έχουν μετακινηθεί προς τα κάτω από το κύριο τμήμα του στομάχου. Στην πραγματικότητα, συνεπώς, έχουν παρακαμφθεί περίπου 1.5-2m λεπτού εντέρου πριν από την απορρόφηση τροφής (και θερμίδων). Λιγότερες θερμίδες που απορροφώνται, σημαίνει απώλεια βάρους.

Η γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης γίνεται λαπαροσκοπικά υπό γενική αναισθησία. Μετά από μια γαστρική παράκαμψη:

  • Δεν θα μπορείτε να φάτε όσο πριν γιατί μετά από γαστρική παράκαμψη, οι ασθενείς γενικά αισθάνονται γρήγορα πλήρεις μετά το γεύμα και έχουν λιγότερη επιθυμία να φάνε.
  • Μπορεί να μην ανέχεστε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, ζάχαρη και άμυλο όπως παλιά. Εάν τρώτε πάρα πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία (Dumping). Aυτή η «παρενέργεια» από μόνη της θα σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης συνιστάται σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 35/40. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς τείνουν να χάνουν >1/3 του συνολικού σωματικού τους βάρους μετεγχειρητικά. Φαίνεται επίσης μια άμεση ύφεση του διαβήτη και βελτίωση της αρτηριακής πίεσης εντός ημερών από την επέμβαση.

Όπως συμβαίνει με κάθε επέμβαση, υπάρχουν μικροί κίνδυνοι: αιμορραγία (<1%), λοίμωξη/συλλογή υγρού, διαφυγή από τη γραμμή συρραφής ή την αναστόμωση (0.5%), στένωση/έλκος της αναστόμωσης, εντερογαστρική παλινδρόμηση, εσωτερική κήλη, τραυματισμός γειτονικού οργάνου, θρόμβωση, εμβολή, κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία. Ο κίνδυνος θανάτου είναι εξαιρετικά χαμηλός (<0.1%), χαμηλότερος από τις περισσότερες μεγάλες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής.

Ένα πιθανό πρόβλημα με μίνι γαστρική παράκαμψη είναι ότι η έλικα του εντέρου είναι συνεχόμενη οι πεπτικοί χυμοί μπορεί να «παλινδρομούν» προς τα πάνω στο στομάχι, προκαλώντας φλεγμονή και συμπτώματα. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι περισσότερες από τις πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην πράξη, αλλά αν συμβεί είναι σχετικά απλό να αντιμετωπιστεί με μια τροποποιητική επέμβαση και μετατροπή σε έλικα Roux.

Λίγες εβδομάδες πριν από την επέμβαση, θα πραγματοποιηθεί η προεγχειρητική σας αξιολόγηση σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο. Αυτό το ραντεβού είναι μια ευκαιρία να ελέγξουμε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι για την επέμβαση. Θα γίνουν εξετάσεις ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος, ΗΚΓ (καταγραφή της καρδιάς σας) και ακτινογραφία θώρακα. Επίσης θα εντοπιστούν πιθανά άλλα προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης από άλλες ειδικότητες πριν από την χειρουργική επέμβαση.

Θα σας δοθεί ειδική δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν από την επέμβαση σε συνεργασία με τους ειδικούς μας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε έναν περίπατο 30 λεπτών κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς και να χάσετε βάρος πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να σταματήσετε 6-12 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ενώ περπατάτε 30 λεπτά κάθε μέρα. Παρακαλούμε μη φάτε (ούτε γλυκά ή τσίχλες) έξι ώρες πριν από το χειρουργείο και μην πιείτε τίποτα τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το χειρουργείο.

  • Εάν παίρνετε τακτικά φάρμακα το πρωί ή εάν είστε διαβητικός/η θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων, τη δόση και το χρόνο λήψης.
  • Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα (όπως Sintrom, Plavix ή παρόμοια) θα σας ζητήσουμε να τα διακόψετε για συγκεκριμένο διάστημα πριν από την επέμβαση και θα σας πούμε αν χρειάζεται κάποιο άλλο υποκατάστατο ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Θα εισαχθείτε στον θάλαμο την ημέρα της επέμβασης και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Ο Χειρουργός και ο Αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσουν λεπτομερώς τη διαδικασία πριν σας ζητήσουν να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης.

Όλα τα μακιγιάζ, το βερνίκι νυχιών, τα κοσμήματα (εκτός από τις βέρες που μπορούν να κολληθούν στη θέση τους), σκουλαρίκια και οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρεθούν.

Μετά το πέρας της επέμβασης θα ξυπνήσετε στην αίθουσα ανάνηψης πριν οδηγηθείτε πίσω στο θάλαμο.

Θα σας δοθούν τα απαραίτητα παυσίπονα και αντιεμετικά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία μετά την αναισθησία.

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή υπνηλία. Αυτό οφείλεται στο αναισθητικό και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το επόμενο πρωί. Είναι επίσης σύνηθες να έχετε πονόλαιμο για 2 ή 3 ημέρες μετά από γενική αναισθησία. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές επειδή ο αναισθησιολόγος (ειδικός γιατρός) πρέπει να τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα στο λαιμό σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση θα σας ζητήσουμε να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κινείστε.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ασκήσεις αναπνοής 10 φορές κάθε δύο ώρες (μεταξύ 8.00 π.μ. και 10.00 μ.μ.) και περπατάτε για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες. Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση αναπνοής σας με το περπάτημα όπως κάνατε πριν από την επέμβαση.

Θα σας δοθούν υγρά για να πιείτε σε χρόνο και ποσότητα που θα διευκρινίζεται στις ιατρικές οδηγίες. Συνήθως μπορείτε να πιείτε 30-60ml νερού κάθε ώρα.

Με την προϋπόθεση ότι αναρρώνετε καλά, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι 1 - 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να λαμβάνετε ειδικά αντιθρομβωτικά ενεσάκια για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση για προφύλαξη από θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονες (εμβολή). Επίσης θα λαμβάνετε αντιόξινες ταμπλέτες (Laprazol FasTab) κάθε μέρα για 12 μήνες καθώς και ειδικά πολυβιταμινούχα σκευάσματα δια βίου σύμφωνα με τις οδηγίες και επίβλεψη του Χειρουργού και διατροφολόγου σας.

Εάν είναι δυνατόν, κανονίστε να έρθει κάποιος και να σας παραλάβει με το αυτοκίνητο την ημέρα της εξόδου σας στο σπίτι, καθώς δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε μόνοι σας ή να ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Θα πρέπει να συνεχίσετε να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Οι ασκήσεις αναπνοής σας πρέπει να συνεχίζονται 3 φορές την ημέρα για τις επόμενες 6 εβδομάδες.

Μπορεί να αισθανθείτε διαφορετικά ενοχλήματα στις τομές σας όπως μυρμήγκιασμα, κνησμό ή μούδιασμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε υψηλή θερμοκρασία ή πυρετό, πρήξιμο, πόνο, έκκριση ή υπερβολική ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τραύματος, επικοινωνήστε μαζί μας.

Εάν δεν μπορείτε να καταπιείτε ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που σας δόθηκαν πριν πάτε σπίτι.

Θα σας δοθεί ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικής διατροφής που εν συντομία περιγράφεται παρακάτω:

  • 2 εβδομάδες υδρική δίαιτα
  • 2 εβδομάδες πολτοποιημένη δίαιτα (αλεσμένα)
  • 2 εβδομάδες μαλακές τροφές
  • Μετά την 7η εβδομάδα σταδιακή επιστροφή στην κανονική δίαιτα

Τι να περιμένετε:

1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο

Μπορεί ακόμα να έχετε κάποια κοιλιακή δυσφορία, η οποία μπορεί να προκληθεί από τις τομές σας ή το μειωμένο μέγεθος του στομάχου σας. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για αυτό εάν είναι απαραίτητο. Θα μπορείτε να επιστρέψετε σε ήπια εργασία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε άρση βαρών για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας. Η υδρική δίαιτα είναι πολύ σημαντική.

2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να ξεκινήσετε με μια δίαιτα με πολτοποιημένα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα «συνδρόμου Dumping». Αυτό είναι το σημείο όπου μπορεί να αισθάνεστε να ιδρώνετε, να ζαλίζεστε και να έχετε διάρροια μετά την κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων όπως σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) ή φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων). Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε δυσανεξία στα προϊόντα με βάση το γάλα. εάν συμβεί αυτό, μεταβείτε σε εναλλακτικές με βάση τη σόγια που δεν περιέχουν γάλα.

Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας. Οι αντιθρομβωτικές ενέσεις ολοκληρώνονται στο τέλος της 4ης εβδομάδας

4-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε τώρα να αρχίσετε να τρώτε μια δίαιτα με κυρίως μαλακά τρόφιμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας.

8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε «κανονικά» τρόφιμα (στερεά), αλλά να είστε προσεκτικοί με κάθε τροφή που δεν θρυμματίζεται στο χέρι, όπως ψωμί ή μπρόκολο γιατί μπορεί να διογκωθούν στο στομάχι προκαλώντας φούσκωμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας.

3 μήνες μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τρίτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

1 έτος μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τέταρτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Μετά τον πρώτο χρόνο

Θα θέλαμε να σας βλέπουμε σε ετήσια βάση. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com