Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Διατροφή μετά από χειρουργική επέμβαση για παχυσαρκία

Διατροφή μετά από χειρουργική επέμβαση για παχυσαρκία

Μετά από επιμήκη γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια ειδική μεταβατική δίαιτα για περίπου έξι εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει πλήρως από τη χειρουργική επέμβαση, ενώ μαθαίνετε να ζείτε με τη νέα ικανότητα του στομάχου να χωρέσει τροφή καθώς και με τα νέα επίπεδα της όρεξής σας.

Η δίαιτα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • 1. Υγρά (υδρική δίαιτα)
  • 2. Αλεσμένες τροφές (πουρέ)
  • 3. Μαλακά υγρά τρόφιμα
  • 4. Μετάβαση σε κανονική στερεή διατροφή

Κάθε στάδιο συνήθως διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Θα σας υποστηρίξει και θα σας συμβουλεύει σε ατομική βάση η ομάδα των διαιτολόγων μας . Μη διστάσετε να ρωτήσετε εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να ελέγξετε πότε θα προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.

Πρώτο στάδιο: Υγρά (υδρική δίαιτα)

Αυτό το στάδιο της δίαιτας δίνει στο στομάχι σας το χρόνο να επουλωθεί και να αναρρώσει από τη χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα μειώνει τη δυσφορία που μπορεί να αισθανθείτε με πιο στερεές τροφές.

Η χειρουργική επέμβαση έχει μειώσει τη χωρητικότητα του στομάχου σας. Το στομάχι σας είναι τώρα πολύ μικρότερο από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση-περίπου στο μέγεθος ενός αυγού.

Η υδρική δίαιτα διατηρεί και προστατεύει τη νέα δομή του στομάχου καθώς αυτό επουλώνεται.

Δεύτερο στάδιο: Αλεσμένες τροφές

Αυτό το στάδιο επιτρέπει στο στομάχι να συνεχίσει την πλήρη επούλωση. Σε αυτό το στάδιο της δίαιτας, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε πολτοποιημένα τρόφιμα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην τρώτε πολύ φαγητό, να μην πίνετε μεγάλη ποσότητα υγρών και οπωσδήποτε να μην καταναλώνετε στερεά τροφή. Αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμετό και στη χειρότερη περίπτωση απόφραξη ή διάσπαση της γραμμής συρραφής

Τρίτο στάδιο: Μαλακό, υγρό φαγητό

Σε αυτό το στάδιο της δίαιτας μπορείτε να εισαγάγετε τρόφιμα με μαλακή και κρεμμώδη υφή στη διατροφή σας. Με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν μπορείτε να ανεχθείτε σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να μασάτε πολύ καλά όλα τα τρόφιμα για να αποφύγετε τη δυσφορία και το αίσθημα διάτασης. Θα πρέπει επίσης να τρώτε πολύ αργά και θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε αμέσως μόλις νιώσετε χορτάτοι. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία επούλωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το να τρώτε πολύ σε αυτό το στάδιο της δίαιτας ή να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει πόνο, έμετο και να βλάψει τη γραμμή συρραφής.

Στάδιο τέταρτο: Στερεά τροφή - Κανονική διατροφή

Όταν ξεκινάτε το τέταρτο στάδιο της δίαιτας, θα καταναλώνετε κανονικές τροφές. Παραμένει πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο να αποφύγετε την κατάποση μεγάλων κομματιών ή σκληρών τροφών και να τρώτε αργά.

Αν και πλέον θα έχετε μια «κανονική διατροφή» θα καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα από ότι στο παρελθόν, οπότε στοχεύστε σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία ενσωματώνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων από τις πέντε ομάδες τροφίμων. Η ομάδα των διαιτολόγων μας ή ο προσωπικός σας διαιτολόγος θα σας καθοδηγήσει σχετικά, ώστε να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή απώλεια βάρους και να τη διατηρήσετε σε βάθος χρόνου.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com