Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Λαπαροσκοπική Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη

rouxeny

Η πιο περίπλοκη αλλά πολύ αποτελεσματική βαριατρική επέμβαση. Στη γαστρική παράκαμψη κόβεται (αλλά δεν αφαιρείται) περίπου το 80% του υπάρχοντος στομάχου αφήνοντας πίσω ένα θύλακο στομάχου που ενώνεται με το λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας ένα τμήμα

του λεπτού εντέρου. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στους ασθενείς να χάσουν έως και το 35% του σωματικού τους βάρους (65-70% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους). Η γαστρική παράκαμψη είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (παλινδρόμηση οξέος / καούρα).

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Μπορείτε να περιμένετε να χάσετε το 30 - 35% του συνολικού σωματικού σας βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων 12-18 μηνών. Συνήθως βλέπουμε μια σχεδόν άμεση ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση βελτιώνεται επίσης.

Σε ποιους ενδείκνυται:

Σε ασθενείς με ΒΜΙ >40, καθώς και για εκείνους με διαβήτη τύπου 2 και/ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επιπλέον πληροφορίες για την επέμβαση

Η επέμβαση διαρκεί 120-150 λεπτά υπό γενική αναισθησία. Οι ασθενείς συνήθως περνούν δύο βράδια στο νοσοκομείο.

Η απώλεια βάρους ξεκινά αμέσως καθώς βελτιώνεται ο μεταβολισμός σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, αυτός μπορεί να υφεθεί μετά από μία ημέρα και μπορεί να μην χρειάζεστε τα δισκία αρτηριακής πίεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια επέμβαση κατά την οποία παρακάμπτεται μέρος του στομάχου και μέρους του λεπτού εντέρου. Σε μια γαστρική παράκαμψη, το στομάχι συρράπτεται για να αφήσει έναν μικρό θύλακο και στη συνέχεια ένα τμήμα του λεπτού εντέρου (περίπου 100 cm κάτω από το στομάχι) συνδέεται (συνήθως με ειδικά συρραπτικά) στο θύλακο αυτό, ώστε να περνά η τροφή. Στην πραγματικότητα μόνο μικρές ποσότητες τροφής μπορούν να καταναλωθούν, λόγω του μικρού μεγέθους του θυλάκου, και στη συνέχεια αυτό το φαγητό παρακάμπτει τα πρώτα 100 εκατοστά του λεπτού εντέρου. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση διαφόρων «καλών» ορμονών του εντέρου προκαλώντας αίσθημα κορεσμού και πληρότητας.

Η γαστρική παράκαμψη γίνεται λαπαροσκοπικά υπό γενική αναισθησία.

Πριν την επέμβαση

Λίγες εβδομάδες πριν από την επέμβαση, θα πραγματοποιηθεί η προεγχειρητική σας αξιολόγηση σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο. Αυτό το ραντεβού είναι μια ευκαιρία να ελέγξουμε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι για την επέμβαση. Θα γίνουν εξετάσεις ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος, ΗΚΓ (καταγραφή της καρδιάς σας) και ακτινογραφία θώρακα. Επίσης θα εντοπιστούν πιθανά άλλα προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης από άλλες ειδικότητες πριν από την χειρουργική επέμβαση.

Θα σας δοθεί ειδική δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν από την επέμβαση σε συνεργασία με τους ειδικούς μας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε έναν περίπατο 30 λεπτών κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, καθώς και να χάσετε βάρος πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να σταματήσετε 6-12 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ενώ περπατάτε 30 λεπτά κάθε μέρα.

Παρακαλούμε μη φάτε (ούτε γλυκά ή τσίχλες) έξι ώρες πριν από το χειρουργείο και μην πιείτε τίποτα τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το χειρουργείο.

  • Εάν παίρνετε τακτικά φάρμακα το πρωί ή εάν είστε διαβητικός/η θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων, τη δόση και το χρόνο λήψης.
  • Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα (όπως Sintrom, Plavix ή παρόμοια) θα σας ζητήσουμε να τα διακόψετε για συγκεκριμένο διάστημα πριν από την επέμβαση και θα σας πούμε αν χρειάζεται κάποιο άλλο υποκατάστατο ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Θα εισαχθείτε στον θάλαμο την ημέρα της επέμβασης και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Ο Χειρουργός και ο Αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσουν λεπτομερώς τη διαδικασία πριν σας ζητήσουν να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης.

Όλα τα μακιγιάζ, το βερνίκι νυχιών, τα κοσμήματα (εκτός από τις βέρες που μπορούν να κολληθούν στη θέση τους), σκουλαρίκια και οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρεθούν.

Μετά την επέμβαση

Μετά το πέρας της επέμβασης θα ξυπνήσετε στην αίθουσα ανάνηψης πριν οδηγηθείτε πίσω στο θάλαμο.

Θα σας δοθούν τα απαραίτητα παυσίπονα και αντιεμετικά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία μετά την αναισθησία.

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή υπνηλία. Αυτό οφείλεται στο αναισθητικό και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το επόμενο πρωί. Είναι επίσης σύνηθες να έχετε πονόλαιμο για 2 ή 3 ημέρες μετά από γενική αναισθησία. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές επειδή ο αναισθησιολόγος πρέπει να τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα στο λαιμό σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση θα σας ζητήσουμε να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κινείστε.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ασκήσεις αναπνοής 10 φορές κάθε δύο ώρες (μεταξύ 8.00 π.μ. και 10.00 μ.μ.) και περπατάτε για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες. Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση αναπνοής σας με το περπάτημα όπως κάνατε πριν από την επέμβαση.

Θα σας δοθούν υγρά για να πιείτε σε χρόνο και ποσότητα που θα διευκρινίζεται στις ιατρικές οδηγίες. Συνήθως μπορείτε να πιείτε 30-60ml νερού κάθε ώρα.

Με την προϋπόθεση ότι αναρρώνετε καλά, θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι 1 - 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να λαμβάνετε ειδικά αντιθρομβωτικά ενεσάκια για 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση για προφύλαξη από θρόμβους στα πόδια ή τους πνεύμονες (εμβολή). Επίσης θα λαμβάνετε αντιόξινες ταμπλέτες (Laprazol FasTab) κάθε μέρα για 12 μήνες καθώς και ειδικά πολυβιταμινούχα σκευάσματα δια βίου σύμφωνα με τις οδηγίες και επίβλεψη του Χειρουργού και διατροφολόγου σας.

Εάν είναι δυνατόν, κανονίστε να έρθει κάποιος και να σας παραλάβει με το αυτοκίνητο την ημέρα της εξόδου σας στο σπίτι, καθώς δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε μόνοι σας ή να ταξιδέψετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Θα πρέπει να συνεχίσετε να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς πρόκειται για καλή καρδιαγγειακή άσκηση. Θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Οι ασκήσεις αναπνοής σας πρέπει να συνεχίζονται 3 φορές την ημέρα για τις επόμενες 6 εβδομάδες

Μπορεί να αισθανθείτε διαφορετικά ενοχλήματα στις τομές σας όπως μυρμήγκιασμα, κνησμό ή μούδιασμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε υψηλή θερμοκρασία ή πυρετό, πρήξιμο, πόνο, έκκριση ή υπερβολική ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τραύματος, επικοινωνήστε μαζί μας.

Εάν δεν μπορείτε να καταπιείτε ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που θα σας δοθούν πριν πάτε σπίτι.

Η δίαιτα μετά από μια γαστρική παράκαμψη:

Θα σας δοθεί ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικής διατροφής που θα ακολουθήσετε. Εν συντομία περιγράφεται παρακάτω:

  • 2 εβδομάδες υδρική δίαιτα
  • 2 εβδομάδες πολτοποιημένη δίαιτα (αλεσμένα)
  • 2 εβδομάδες μαλακές τροφές
  • Μετά την 7η εβδομάδα σταδιακή επιστροφή στην κανονική δίαιτα
  • Δεν θα μπορείτε να φάτε όσο πριν μετά από γαστρική παράκαμψη. Οι ασθενείς γενικά αισθάνονται γρήγορα πλήρεις μετά το γεύμα και έχουν λιγότερη επιθυμία να φάνε.
  • Μπορεί να μην ανέχεστε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, ζάχαρη και άμυλο όπως παλιά. Εάν τρώτε πάρα πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία (Dumping). Aυτή η «παρενέργεια» από μόνη της θα σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης συνιστάται σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 35-40. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς τείνουν να χάνουν το 1/3 του συνολικού σωματικού τους βάρους μετεγχειρητικά. Φαίνεται επίσης μια άμεση ύφεση του διαβήτη και βελτίωση της αρτηριακής πίεσης εντός ημερών από την επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές

Όπως συμβαίνει με κάθε επέμβαση, υπάρχουν μικροί κίνδυνοι: αιμορραγία (<0.1%), λοίμωξη/συλλογή υγρού, διαφυγή από τη γραμμή συρραφής ή την αναστόμωση (0.5%), στένωση/έλκος της αναστόμωσης, εσωτερική κήλη, τραυματισμός γειτονικού οργάνου, θρόμβωση, εμβολή, κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναισθησία. Ο κίνδυνος θανάτου είναι εξαιρετικά χαμηλός (<0.1%), χαμηλότερος από τις περισσότερες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση. Οι κίνδυνοι αυξάνονται για άτομα που έχουν ήδη άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, τυχόν προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να αναγνωριστούν με τη στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση και την εμπειρία στις επεμβάσεις αυτού του τύπου.

Τι να περιμένετε:

1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο

Μπορεί ακόμα να έχετε κάποια κοιλιακή δυσφορία, η οποία μπορεί να προκληθεί από τις τομές σας ή το μειωμένο μέγεθος του στομάχου σας. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα εάν είναι απαραίτητο. Θα μπορείτε να επιστρέψετε σε ήπια εργασία. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε άρση βαρών για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας . Η υδρική δίαιτα είναι πολύ σημαντική.

2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να ξεκινήσετε με μια δίαιτα με πολτοποιημένα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες. Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα «συνδρόμου Dumping». Αυτό είναι το σημείο όπου μπορεί να αισθάνεστε να ιδρώνετε, να ζαλίζεστε και να έχετε διάρροια μετά την κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων όπως σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) ή φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων). Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε δυσανεξία στα προϊόντα με βάση το γάλα. εάν συμβεί αυτό, μεταβείτε σε εναλλακτικές με βάση τη σόγια που δεν περιέχουν γάλα.

Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας. Οι αντιθρομβωτικές ενέσεις ολοκληρώνονται στο τέλος της 4ης εβδομάδας

4-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε τώρα να αρχίσετε να τρώτε μια δίαιτα με κυρίως μαλακά τρόφιμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας

8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

Μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε «κανονικά» τρόφιμα (στερεά), αλλά να είστε προσεκτικοί με κάθε τροφή που δεν θρυμματίζεται στο χέρι, όπως ψωμί ή μπρόκολο γιατί μπορεί να διογκωθούν στο στομάχι προκαλώντας φούσκωμα. Συνεχίστε να περπατάτε για 30 λεπτά κάθε μέρα, καθώς και να κάνετε τις ασκήσεις αναπνοής σας 3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας το σπιρόμετρό σας

3 μήνες μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τρίτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

1 έτος μετά την επέμβαση

Θα έχετε το τέταρτο μετεγχειρητικό εξωτερικό ραντεβού σας για να δείτε τον γιατρό. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Μετά τον πρώτο χρόνο

Θα θέλαμε να σας βλέπουμε σε ετήσια βάση. Σε αυτό το ραντεβού θα γίνουν εξετάσεις αίματος.

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com