Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από τα πλευρά και το συκώτι στη δεξιά πλευρά του
σώματός μας. Η χοληδόχος κύστη συλλέγει και αποθηκεύει το πεπτικό υγρό γνωστό ως χολή.
Η χολή παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν τρώτε ένα γεύμα που περιέχει υψηλά επίπεδα λίπους η χοληδόχος κύστη συσπάται ώστε να μεταφέρει τη χολή στο έντερο.
Οι χολόλιθοι είναι μικροί λίθοι που συνήθως αποτελούνται από χοληστερόλη που μπορούν να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, αν ο χολόλιθος μετακινηθεί, μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συμπτώματα, κοιλιακό άλγος, ανησυχία και ναυτία που μπορεί συχνά να διαρκέσουν από λεπτά και ώρες.
Περίπου το 10% των ανθρώπων θα αναπτύξουν χολόλιθους εντός της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, στην ηλικία πάνω από τα 40 έτη, μετά από εγκυμοσύνες και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.
Με την πάροδο του χρόνου οι πέτρες στη χολή μπορεί να γίνουν πιο προβληματικές και να οδηγήσουν σε επιπλοκές που περιγράφονται παρακάτω:
- Οξεία χολοκυστίτιδα είναι λοίμωξη της χοληδόχου κύστης που μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να χρειαστεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο και επείγουσα χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
- Χολαγγειίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη του χοληφόρου δέντρου που προκαλεί σοβαρό κοιλιακό άλγος, πυρετό και ίκτερος. Αυτή η κατάσταση απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβιοτικά.
- Παγκρεατίτιδα :Περιστασιακά οι χολόλιθοι μπορούν να μεταφερθούν από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο που επικοινωνεί με το πάγκρεας με αποτέλεσμα την φλεγμονή του παγκρέατος. Η σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Ο ιατρός σας θα αξιολογήσει τα επιμέρους συμπτώματα και θα αποφασίσει για την καλύτερη διαχείριση ανάλογα με την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Συνήθως η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης προτείνεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν και ιδανικά στην ίδια νοσηλεία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής της παγκρεατίτιδας. Η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέστε τη χοληδόχο κύστη είναι συνήθως πολύ επιτυχής και πραγματοποιείται με λαπαροσκοπική χειρουργική στο 98% των περιπτώσεων. Η επέμβαση είναι γνωστή ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Μπορώ να ζήσω φυσιολογικά χωρίς τη χοληδόχο κύστη
Ναι - το σώμα μπορεί να αντεπεξέλθει καλά χωρίς τη χοληδόχο κύστη. Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν ήπιες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ωστόσο αυτό συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας των χολόλιθων μου
Ναι - πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους βελτιώνοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και αποφεύγοντας γεύματα που περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι μεγαλύτερος και θα πρέπει να ζητήσετε περαιτέρω ιατρική συμβουλή εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.
Πώς αφαιρείται η χοληδόχος κύστη
Η πιο συνηθισμένη χειρουργική μέθοδος για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής γνωστής ιατρικά ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.
Η λαπαροσκοπική κάμερα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής κοντά στον ομφαλό σας και γίνονται τρεις ακόμη μικρές τομές κάτω από το στέρνο και στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως μεταξύ 45-90 λεπτά. Στο 2% των περιπτώσεων μπορεί να απαιτηθεί η μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση, είτε λόγω προηγούμενων χειρουργείων και συμφύσεων, είτε λόγω τεχνικής δυσκολίας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μεγαλύτερη περίοδος ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο.
Ποια είναι τα οφέλη της αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης
Το κύριο όφελος είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με τη χολολιθίαση.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης
Υπάρχουν κίνδυνοι όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι κίνδυνοι είναι μικροί και θα εξηγηθούν αναλυτικά κατά την επίσκεψη στο ιατρείο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών εάν είστε υπέρβαροι ή αν καπνίζετε.
Οι κύριοι κίνδυνοι είναι: αιμορραγία (<1%), λοίμωξη, διαρροή χολής (1%), κάκωση του χοληδόχου πόρου (0.25%), μετακίνηση χολολίθων στο χοληδόχο πόρο, κάκωση εντέρου, θρόμβωση/εμβολή και κίνδυνοι της αναισθησίας.
Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο
Μετά την επέμβαση, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια ενόχληση κάτω από τα πλευρά και στους ώμους σας. Μώλωπες μπορεί να εμφανιστεί κοντά στις τέσσερις τομές. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε τα παυσίπονα σας σε τακτική βάση, τουλάχιστον για τις πρώτες λίγες ημέρες καθώς «εκείνοι που παίρνουν παυσίπονα, γίνονται καλύτερα γρηγορότερα!»
Επικοινωνήστε μαζί μας εάν δυσκολεύεστε να ελέγξετε τον πόνο σας ή οτιδήποτε σας ανησυχεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σπίτι την ίδια μέρα με τη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο κάποιες φορές οι ασθενείς μπορεί να μείνουν στο νοσοκομείο για μια νύκτα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκουραστείτε στο σπίτι για τουλάχιστον μερικές ημέρες.
Είναι καλύτερο να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, αν και δεν υπάρχει ουσιώδης περιορισμός στη δίαιτα. Σταδιακά αυξήστε την πρόσληψη τροφής με το δικό σας ρυθμό.
Οι τομές σας θα είναι καλυμμένες με αδιάβροχα επιθέματα ή ειδική κόλλα. Κρατείστε τα τραύματα στεγνά για τις πρώτες 48 ώρες. Κατόπιν μπορείτε να κάνετε ντους κανονικά.
Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα και συνεπώς δε χρειάζονται αφαίρεση. Οι τομές θα επουλωθούν σε 4-6 εβδομάδες και θα συνεχίσουν να ξεθωριάζουν για τον επόμενο 1 χρόνο.
Πόση δραστηριότητα μπορώ να κάνω
Η κίνηση και το περπάτημα θα διευκολύνουν την ανάρρωση σας και θα μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της αναισθησίας. Θα κινητοποιηθείτε άμεσα μετά την επέμβαση.
Σας ενθαρρύνουμε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας μετά από το χειρουργείο, αλλά αποφύγετε έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η αεροβική γυμναστική για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία
Το πόσο γρήγορα επιστρέφετε στη δουλειά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και τις φυσικές απαιτήσεις της δουλειάς σας. Για καθιστικά επαγγέλματα, είναι σκόπιμο να έχετε λίγες μέρες άδεια. Για σωματικά ενεργό επάγγελμα είναι σκόπιμο να έχετε περίπου δύο εβδομάδες άδεια.
Πότε μπορώ να οδηγήσω
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κινείστε άνετα και ότι η ζώνη ασφαλείας δεν προκαλεί πρόσθετη ταλαιπωρία.
Τι συμβαίνει μετά
Θα επανεξεταστείτε στο ιατρείο 2 εβδομάδες μετεγχειρητικά αλλά εάν αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.