Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

skolikoidektomi

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα υπολειμματικό όργανο που μοιάζει με σωλήνα και έχει μήκος μερικά εκατοστά. Είναι προσαρτημένο στην αρχή του παχέος εντέρου. Βρίσκεται στο δεξιό κάτω

μέρος της κοιλιάς. Η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να πάθει φλεγμονή και να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση. Αυτό δεν προκαλεί μελλοντικά προβλήματα καθώς η σκωληκοειδής δεν είναι απαραίτητο όργανο για κάποια σημαντική λειτουργία του οργανισμού.

Τι είναι η σκωληκοειδεκτομή

Αποτελεί μια από τις συχνότερες επεμβάσεις της χειρουργικής. Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης αποτελεί τη θεραπεία της σκωληκοειδίτιδος. Εάν η σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί προκληθεί ρήξη (διάτρηση) και να προκαλέσει πολύ σοβαρή λοίμωξη μέσα στην κοιλιά που λέγεται περιτονίτιδα ακόμη και θάνατο. Η σκωληκοειδεκτομή είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση που παλαιότερα γινόταν με ανοικτή τομή στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία εκτελείται με λαπαροσκοπική χειρουργική και 3 πολύ μικρές τομές 0.5-1cm. Αυτή περιγράφεται παρακάτω.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Γίνεται με γενική αναισθησία. Μόλις κοιμηθείτε, ο χειρουργός κάνει μια τομή κοντά στον ομφαλό σας για την κάμερα και 2 πολύ μικρές τομές χαμηλότερα και αριστερά για τα χειρουργικά εργαλεία. Η κοιλιά φουσκώνεται με διοξείδιο του άνθρακα ώστε να δημιουργηθεί χώρος. Κατόπιν η σκωληκοειδής απόφυση ανευρίσκεται και αφαιρείται αφού τοποθετηθούν ειδικά ράμματα στο έντερο. Πιθανή διασπορά της μόλυνσης εκπλένεται ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη ανάρρωση και να μειωθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικών προβλημάτων και συλλογών υγρού ή πύου. Εάν υπάρχει περιτονίτιδα μπορεί να κριθεί σκόπιμο να τοποθετηθεί ένα πλαστικό σωληνάκι (παροχέτευση) που θα επιτρέψει την αποστράγγιση μολυσμένων υγρών μετά το πέρας της επέμβασης. Αυτή η παροχέτευση θα αφαιρεθεί μετά από 24-48 ώρες στο θάλαμο. Εάν η φλεγμονή της σκωληκοειδούς είναι πιο περίπλοκη, μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερη τομή για την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης. Ο χειρουργός σας θα λάβει αυτήν την απόφαση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής

Τα πιο κοινά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι: Καλύτερος έλεγχος της περιτοναϊκής κοιλότητας Λιγότερος πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση Μικρότερος χρόνος στο νοσοκομείο Γρήγορη επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα Ταχύτερη επάνοδος της εντερικής λειτουργίας Μια μικρότερες τομές και συνεπώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής

Επιπλοκές της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής δεν συμβαίνουν συχνά αλλά γενικά εξαρτώνται από το πόσο εκτεταμένη είναι η φλεγμονή. Μπορούν να περιλαμβάνουν: αιμορραγία, λοίμωξη, συλλογή υγρού/πύου μετεγχειρητικά, διαρροή από το κολόβωμα της απόφυσης, τραυματισμός του εντέρου, θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, κινδύνους της αναισθησίας. Η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση είναι <5%.

Τι πρέπει να περιμένω μετά από σκωληκοειδεκτομή

Μπορεί να πάτε σπίτι την ημέρα που θα χειρουργηθείτε ή μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο περισσότερες ημέρες εάν η σκωληκοειδής είχε υποστεί διάτρηση.

Θα πονέσω

Θα αισθανθείτε λίγο πόνο μετά την επέμβαση. Ο πόνος στα σημεία τομής και στην κοιλιά σας είναι συνήθης και ελέγχεται καλά με τα ειδικά παυσίπονα. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στους ώμους σας. Αυτό προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο πόνος στον ώμο πρέπει να υποχωρήσει σε 24 έως 48 ώρες.

Δραστηριότητες

Θα πρέπει να είστε όσο ενεργός επιτρέπει το σώμα σας. Οι γιατροί συστήνουν περπάτημα. Μπορείτε να ανεβείτε και κατεβαίνετε τις σκάλες την ημέρα του χειρουργείου σας. Σε 48 ώρες μπορείτε να κάνετε ντους. Θα αισθάνεστε καλύτερα μετά 48 ώρες. Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική δραστηριότητα μία εβδομάδα μετά τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Εάν κάνετε βαριά εργασία, ρωτήστε το γιατρό σας πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Συνήθως μπορείτε να οδηγήσετε 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση εφόσον δε λαμβάνετε οπιούχα παυσίπονα. Εάν η επέμβαση σας ήταν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με μεγάλη τομή, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες.

Πότε να δείτε το γιατρό σας μετά από χειρουργική επέμβαση

Θα επανεξεταστείτε στο ιατρείο 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας μετά από λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

  • Επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω προβλήματα:
  • Πυρετός πάνω 38ο C
  • Έντονος πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά
  • Αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι σας ή ναυτία/έμετος)
  • Εάν δείτε πύον ή ερυθρότητα στις τομές σας
  • Αναπνευστικά προβλήματα ή βήχας που δεν περνάει

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com