Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Διαδίκτυο

Νέα και πρόσφατες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη των αθλητών; (gazzetta.gr)

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 12:32

Η «κήλη των αθλητών» συνιστά μια ιδιαίτερη κλινική οντότητα, κατά την οποία ο ασθενής βιώνει συνεχή πόνο στη βουβωνική περιοχή, χωρίς όμως η κλινική εξέταση να συνοδεύεται από την ανεύρεση κήλης.

Η «κήλη των αθλητών» πρόκειται για μια πάθηση που αφορά πρωτίστως τους επαγγελματίες αθλητές, η οποία λόγω της έντονης συμπτωματολογίας της μπορεί να τους οδηγήσει σε προσωρινή αποχή από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Οι αθλητές θα πρέπει έγκαιρα να απευθυνθούν στον ειδικό για άμεση διερεύνηση της συμπτωματολογίας τους, ώστε ο θεράπων ιατρός να τους συστήσει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο. Πότε όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά η «κήλη των αθλητών» και με ποια μέθοδο; Συναντήσαμε τον Γενικό Χειρουργό, MD, PhD, FRCS, ο οποίος μας μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές σχετικά με την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της «κήλης των αθλητών».

Τι είναι η «κήλη των αθλητών»; Όπως μαρτυρά η ονομασία της αφορά πρωτίστως ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό;

Η «κήλη των αθλητών» αποτελεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική περιοχή (δεξιά ή αριστερά, χαμηλά στην κοιλιά), χωρίς να ανευρίσκεται όμως αληθής κήλη στην κλινική εξέταση. Πράγματι, αφορά συχνότερα αθλητές ή άτομα που αθλούνται πιο έντονα, ειδικά σε αθλήματα που απαιτούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης (πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις). Παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν και πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης των αθλητών;

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στη βουβωνική περιοχή, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στη μια πλευρά μόνο. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, καθώς και με τις στροφικές κινήσεις. Τα συμπτώματα αφορούν συνήθως άτομα που αθλούνται έντονα. Κλινικά, δεν ανευρίσκεται προβολή βουβωνοκήλης ή άλλη εμφανής μυϊκή κάκωση. Τα συμπτώματα τείνουν να υποτροπιάζουν μετά το πέρας της περιόδου ανάπαυσης.

Η διάγνωση της κήλης των αθλητών γίνεται κατά βάση με την κλινική εξέταση. Συνήθως όμως, προ του χειρουργείου γίνεται απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία, προκειμένου αναδειχθούν ευρήματα στην κατάφυση των μυών της περιοχής και να αποκλειστούν άλλες κακώσεις (πχ κάκωση προσαγωγών).

Ποια είναι η θεραπεία για την κήλη των αθλητών;

Η αρχική προσέγγιση περιλαμβάνει ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Σε μη επαγγελματίες αθλητές αυτό μπορεί να είναι αρκετό, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή όταν τα μακροχρόνια προγράμματα φυσιοθεραπείας δεν είναι αποδεκτή λύση και απαιτείται η ταχεία επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα (π.χ. επαγγελματίες αθλητές), τότε η χειρουργική αποκατάσταση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το 90% των ασθενών που θα χειρουργηθούν, θα επιστρέψουν στην ενεργό δράση εντός τριμήνου, σε αντίθεση με μόνο το 30% όσων επιλέξουν την ανάπαυση και τη φυσιοθεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε την κήλη των αθλητών με λαπαροσκοπική επέμβαση; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης των αθλητών;

Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ανοικτή ή λαπαροσκοπική προσέγγιση. Και οι δυο μέθοδοι είναι εξαιρετικά ασφαλείς και έχουν καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προτίμηση για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση, καθώς ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και η περίοδος αποκατάστασης ταχύτερη. Επίσης η λαπαροσκοπική μέθοδος μέσω των ίδιων μικρών τομών επιτρέπει την επισκόπηση και της άλλης πλευράς προς αποκλεισμό ύπαρξης κήλης που δεν έχει γίνει αντιληπτή. Η εξοικείωση και εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι καθοριστικές παράμετροι για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο gazzetta.gr

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com