Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 21:00 (κατόπιν ραντεβού), Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Διαδίκτυο

Νέα και πρόσφατες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο

Πέτρες στη χολή; Αντιμετώπιση με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (newsbomb.gr)

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 08:57

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αφαίρεση της χολής από τον Γενικό Χειρουργό Βασίλειο Χαραλαμπάκη, με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά του σώματός μας. Η χοληδόχος κύστη συλλέγει και αποθηκεύει το πεπτικό υγρό γνωστό ως χολή.

Η χολή παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν τρώμε η χοληδόχος κύστη συσπάται ώστε να μεταφέρει τη χολή στο έντερο και να βοηθήσει την πέψη.

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που συχνά σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, αν ο χολόλιθος μετακινηθεί, μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στη ράχη, ναυτία και έμετο που μπορεί συχνά να διαρκέσουν από λεπτά και ώρες.

Περίπου το 10% των ανθρώπων θα αναπτύξουν πέτρες εντός της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, σε ηλικία πάνω από τα 40 έτη, μετά από εγκυμοσύνες και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Με την πάροδο του χρόνου οι πέτρες μπορεί να γίνουν πιο προβληματικές και να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως:

• Οξεία χολοκυστίτιδα. Είναι λοίμωξη της χοληδόχου κύστης. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να χρειαστεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή ή και επείγουσα χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

• Χολαγγειίτιδα. Είναι μια σοβαρή λοίμωξη του χοληφόρου δέντρου που προκαλεί σοβαρό κοιλιακό άλγος, πυρετό και ίκτερο (χρυσή). Αυτή η κατάσταση απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

• Παγκρεατίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χολόλιθοι μπορούν να μετακινηθούν από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο που επικοινωνεί με το πάγκρεας με αποτέλεσμα την φλεγμονή του παγκρέατος. Η σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Συνήθως η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης προτείνεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής της παγκρεατίτιδας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται με λαπαροσκοπική χειρουργική στο 99% των περιπτώσεων και η ανάρρωση στο πλείστο των περιπτώσεων είναι ταχεία. Η επέμβαση είναι γνωστή ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Μπορώ να ζήσω φυσιολογικά χωρίς τη χοληδόχο κύστη;

Ναι - το σώμα μπορεί να αντεπεξέλθει καλά χωρίς τη χοληδόχο κύστη. Μερικές φορές οι ασθενείς βιώνουν ήπιες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου μετά την επέμβαση, ωστόσο αυτό συνήθως υποχωρεί μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας των χολόλιθων μου;

Θεραπείας όχι, αλλά διαχείρισης και μείωσης των ενοχλήσεων, ναι. Αυτό μπορεί να γίνει αποφεύγοντας γεύματα που περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος με την πάροδο του χρόνου.

Πώς αφαιρείται η χοληδόχος κύστη;

Η καθιερωμένη χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής, γνωστής ως λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Η λαπαροσκοπική κάμερα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής κοντά στον ομφαλό και γίνονται τρεις ακόμη μικρές τομές κάτω από το στέρνο και στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως μεταξύ 45-90 λεπτά. Σε λιγότερο από 1 στους 100 μπορεί να απαιτηθεί η μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση, είτε λόγω προηγούμενων χειρουργείων και συμφύσεων, είτε λόγω τεχνικής δυσκολίας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης;

Οι κίνδυνοι είναι μικροί όπως στις περισσότερες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών εάν είστε υπέρβαροι ή αν καπνίζετε.

Οι κύριοι κίνδυνοι της χολοκυστεκτομής είναι: αιμορραγία (<1%), λοίμωξη, διαρροή χολής (1%), κάκωση του χοληδόχου πόρου (0.25%), λίθοι στο χοληδόχο πόρο, θρόμβωση και κίνδυνοι της αναισθησίας.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Μετά από την λαπαροσκοπική επέμβαση, η ανάρρωση είναι συνήθως ταχεία. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ενόχληση κάτω από τα πλευρά και στους ώμους που όμως θα εξαφανιστεί εντός 24 ωρών.

Οι περισσότεροι ασθενείς πηγαίνουν στο σπίτι την ίδια μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο κάποιες φορές οι ασθενείς μπορεί να μείνουν στο νοσοκομείο για μια νύκτα. Συνήθως το μόνο παυσίπονο που απαιτείται είναι απλή παρακεταμόλη (πχ Depon ή Panadol) καθώς ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Πόση δραστηριότητα μπορώ να κάνω μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η κίνηση και το περπάτημα θα διευκολύνουν την ανάρρωση και θα μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της αναισθησίας. Η κινητοποίηση είναι άμεση μετά την επέμβαση. Μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας λίγες ημέρες μετά από το χειρουργείο, αλλά καλό είναι να αποφύγετε έντονη άσκηση, όπως τρέξιμο και αεροβική γυμναστική για 3-4 εβδομάδες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία;

Το πόσο γρήγορα επιστρέφετε στη δουλειά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και τις φυσικές απαιτήσεις της δουλειάς σας. Για επαγγέλματα γραφείου, είναι σκόπιμο να έχετε λίγες μέρες άδεια (συνήθως 1 εβδομάδα).

Πότε μπορώ να οδηγήσω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κινείστε άνετα και ότι η ζώνη ασφαλείας δεν προκαλεί πρόσθετη ταλαιπωρία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο newsbomb.gr

Eπικοινωνία

YouTube:

Facebook:

Διεύθυνση Ιατρείου
Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Λ. Μεσογείων 107, 11526 Αθήνα
7ος όροφος, Γραφείο 720

Ώρες Ιατρείου
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)
Σάββατο: (κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνα:
Κινητό: 6947 828 048
Γραμματεία Ιατρείου: 210 697 9023 (Φένια Καλούδη)

Email: info@vc-surgery.com